torsdag 1 oktober 2009

Konfektionsindustrin

Konfektion är beteckningen för kläder som är tillverkade på fabrik inom textilindustrin, till skillnad från skräddarsydda kläder. Skräddarsydda kläder anpassas efter individens kroppsmått och behov, medan konfektionskläder tillverkas i ett storlekssystem som bygger på statistiska mätningar och genomsnittsberäkningar. Det är av gemensamt intresse för kunder och tillverkare att kunna använda ett pålitligt storlekssystem, men i praktiken är variationerna stora mellan olika klädesplagg med samma storleksbeteckning.

Konfektionsindustrin har växt de senaste 200 åren i takt med att maskiner, som till exempel symaskiner, pressar och strykjärn, har konstruerats och utvecklats. Idag köper de flesta människor konfektionskläder även om det fortfarande förekommer att kläder skräddarsys för speciella tillfällen.

I Sverige tog inte handeln med färdigsydda kläder fart förrän ett förbud att sälja dem upphörde år 1834. Även om de flesta varuhusen säljer kläder finns det även ett antal stora affärer och affärskedjor som uteslutande ägnar sig åt det.